Alles makelaar

Moet ik een NEN 1010 keuring inplannen?

Geplaatst op

Elektrische laagspanningsinstallaties moeten voldoen aan de NEN 1010 norm. In deze blog vertellen we je meer over de NEN 1010 norm en de bijhorende keuring die je kunt inplannen als je beschikt over een elektrische laagspanningsinstallatie.

Wat is de NEN 1010 norm?

Voordat we meer vertellen over de keuring die hoort bij de NEN 1010 norm, leggen we je uit wat de norm inhoudt.

NEN 1010 is de laagspanning norm waar bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie rekening mee moeten houden. Het gaat bij deze norm over de aanleg, maar ook over de uitbreiding of vernieuwing van een installatie. Een andere naam voor de norm is ook wel ‘Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties’.

De norm bevat richtlijnen en afspraken die ervoor zorgen dat de installatie veilig is aangesloten.

Wat houdt de NEN 1010 keuring in?

Wanneer je een laagspanningsinstallatie laat installeren of aanpassen, is het dus verplicht om de richtlijnen van de NEN 1010 norm te volgen. Laat dus een deskundig bedrijf een NEN 1010 keuring uitvoeren, zodat je ervan verzekerd bent dat je veilig te werk gaat.

2 onderdelen van de NEN 1010 keuring

De keuring is opgedeeld in 2 onderdelen, namelijk een visuele keuring en een keuring aan de hand van metingen.

Tijdens de visuele inspectie gaat het bedrijf controleren of alles juist is aangesloten en of de instructies van de fabrikant zijn opgevolgd. Vervolgens wordt er een veiligheidscheck uitgevoerd voor eventueel brand- en schokgevaar. Als laatste controleren de specialisten tijdens de visuele keuring of de aansluitingen kloppen en of alle markeringen juist zijn.

Tijdens de metingen kijken de specialisten onder andere naar de aardleidingen, de isolatieweerstand, de vereffeningsleidingen en doorslagvastheid.

Is de NEN 1010 verplicht?

De NEN 1010 norm is opgenomen in de Regeling Bouwbesluit en is daardoor verplicht om te hanteren bij het aanleggen, uitbreiden en aanpassen van elektrische laagspanningsinstallaties. De inspectie is alleen niet wettelijk verplicht. Het deel van NEN 1010 waarin de inspectie wordt beschreven, staat namelijk niet aangewezen in de Regeling Bouwbesluit.

Moet je een NEN 1010 inspectie inplannen?

Het antwoord op de vraag is dus dat het niet per se hoeft, zolang je maar de NEN 1010 richtlijnen volgt. Wel kan een opdrachtgever een inspectie eisen. In veel gevallen adviseert men wel om een inspectie uit te voeren, zodat je zeker bent van een veilige werkplek.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden